Eski çağlardan zamanımıza kadar günlük yaşantımızın büyük bir bölümünde karşımıza çıkan seramiğin kökenine bakıldığında, insanlık tarihinin hiçbir evresinde vazgeçilemeyen, ayrıcalıklı, doğaya saygılı ve sanatsal yönüyle de öne çıkan büyük bir buluş olduğu görülür. Ana malzemesi toprak olan seramik dünya uygarlığının belli bir evresinde insanın günlük yaşamına girmiş ve bugüne kadar kesintisiz kullanılmıştır.Bugün geçmiş uygarlıkların tarihine baktığımızda dini idollerden mimari elemanlara, mutfak ve süs eşyalarından haberleşme tabletlerine kadar her yerde seramikle karşılaşmaktayız.
Hammaddesi kil olup elle, kalıpta yada tornada biçimlendirilmiş ve fırınlanmış her türlü obje ya da inorganik malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin, çeşitli yöntemlerle şekil verilip, kurutulduktan sonra sırlı ya da sırsız olarak sertleşip dayanıklılık kazanıncaya kadar pişirilmesi bilimi, teknolojisi ve ayrıca sanatıdır.
İlk Çağlardan bu yana gerek yiyecek, içecek formları, gerek süs eşyaları, gerekse sanatsal formların (heykel, duvar panosu vb.) yapılmasında seramik en çok kullanılan yöntem olmuştur. Seramik formlar günümüzde yerini her ne kadar porselen, cam vb. ile paylaşsa da vazgeçilmeyen malzemelerden biridir. Klasik Türk formlarının yanısıra modern formlu objeler de, Kırmızı-şamotlu-Akçini-Porselen çamurlarının kullanılarak plaka, sucuk, torna ve kalıp yöntemiyle meydana getirilmesi, sırlanması ve fırınlanması aşamalarından sonra kişinin tercihiyle seyredilebilir bir eser veya kullanılabilir bir eşya halini almaktadır.
© Copyright 2014 - 2025 by ENTELTUR - Tüm Hakları Saklıdır Powered by